Kişiler arası ilişkilerimizde ‘evet’ ve ‘hayır’ sözcükleri bazen göründüğünden daha fazla anlam ifade edebilir.
Partner seçimi hayatımızdaki önemli kararlardan bir tanesidir. Partnerimiz hayatımızdaki en önemli insanların başında gelir.
Bazı danışanlar online terapinin verimli ve işe yarar bir süreç olup olmayacağıyla ilgili birtakım soru işaretleri taşıyabilmektedir.
Karamsar insanlar genellikle yaşadığı olayların çoğunlukla olumsuz taraflarına odaklanma eğiliminde olur.
Çocuğunuz teknolojiden yararlanırken, onları zararlarından korumak için de dijital ortamda geçirdiği zamanı iyi gözlemlemek gerekir.
İnsanlar yaşamları boyu birçok zorlukla karşılaşır ve bu zorlukların bazılarının üstesinden gelinmesi daha zor, bazıları ise daha kolay olabilir.
Yaşamın sonunun olduğu farkındalığının sebep olduğu korku ve duygusal ıstırap o kadar acı vericidir ki kendimizi bundan korumamız gerekir.
Depremi bilimsel açıdan rahatlıkla açıklayabilsek de, onu deneyimlemek ve yarattığı etkilerle baş etmeye çalışmak pek kolay olmayabiliyor.
Kişinin aklına gelebilecek soru işaretlerinden bazıları ailenin desteğinin yitirilmesi ve yaşam mücadelesinde yalnız kalacağı korkusu olabilir.
Birlikte hayatı paylaşan ve çok fazla zaman geçiren iki kişinin zaman zaman karşıt görüşe sahip olması oldukça doğaldır.
Terk edilme korkusu, kayıp veya travma da dahil olmak üzere, çeşitli gelişimsel deneyimlerden kaynaklanabilen karmaşık bir olgudur.
Duygusal yüklerinizle başa çıkmak, dengede kalabilmek ve can sıkıcı sorunları çözebilmek için, bazı faydalı adımlar atabilirsiniz.
Yapılan çalışmalar, çocuklukta yaşanılan zorbalığın çok travmatik olabileceğini, yetişkinliğinizde bile hala etkilerini hissedebileceğini göstermektedir.
Cinsel istismar sonrası kontrol hissinizi yeniden kazanabilir, öz-değerinizi yeniden oluşturabilir ve nasıl iyileşeceğinizi öğrenebilirsiniz.
Narsisist ebeveyn çocuğun bağımsızlığını tehdit olarak algılar ve makul olmayan beklentilerle onu kendi gölgesinde kalmaya zorlar.
Akut stres bozukluğu, travmatik bir olaydan hemen sonra ortaya çıkabilen zihinsel sağlık sorunudur.
Özsaygı, kişinin kendisine ne kadar değer verdiğini ve kendisini ne kadar onaylayıp takdir ettiğini, ödüllendirdiğinin ölçütüdür.
Yaygın anksiyete bozukluğu olan kişilerin, akraba, arkadaş ve partnerleriyle ilişkileri dahil çeşitli sorunlar yaşadıkları bilinmektedir.
OKKB’si olan insanların kurallara uymak konusunda takıntıları ve asla sapmadıkları etik kurallara da uyma takıntıları vardır.
Çocukluk çağı travmalarınızın bazılarını iyileştirmenin zamanı geldiğini düşünüyorsanız, onları geçmişte bırakabilirsiniz.
Kurumlar ve travma terimlerini yakın zamandan beri yan yana kullanıyoruz. Bu konudaki araştırmalar 11 Eylülden sonraya denk geliyor.
Yapmaktan hoşlandığımız bir hobiye sahip olmak, bize neşe getirir ve hayatımızı zenginleştirir. Boş zamanlarımızda eğlenme fırsatı sunar.
Stres ile mücadele etmenize katkı sağlayabilecek hem de evde vakit geçirmeyi daha keyifli hale getirebilecek bir etkinlik listesi hazırladık.
Koronavirüs, doğrudan bize veya sevdiklerimize zarar vermemiş olsa bile medyadan yansıyanlar ve alınan tedbirler bizi travmatize etmeye neden olabilir.
DSÖ, kişisel bakımın Koronavirüs ile mücadelede önemli bir rol oynadığını vurguluyor. Bu süreçte genel sağlığınızı iyileştirmek için artan stresiniz ile başa çıkmanız önemlidir.
COVID-19 ile insanlar ve toplumlar, keşfedilmemiş topraklarda yol arıyorlar. Bütün dünya bu olağan dışı sürece ayak uydurmak için mücadele ediyorlar.
Küresel bir salgın olan Covid-19 salgını karşısında bir yandan hayatımızı devam ettirmeye bir yandan artan korku ve stresi yönetmeye çalışıyoruz.
Sigara bağımlılığı bir “tütün kullanma bozukluğu“ dur. Tütün kullanma bozukluğu olan bireyler, zararlı olduğunu bilmelerine rağmen tütün kullanmaya devam ederler.
Çocukları için, her şey olmanın ve de her şeyi yapmanın günümüz ebeveynlerine hissettirdiği baskı, birçok ailede gerçek bir sorundur.
Bir ilişkiyi, platonik bir arkadaşlıktan daha fazla yapan şey; fiziksel yakınlık ve temastır. Bazı evli çiftler, özellikle çocuk doğduktan sonra evliliğin fiziksel yönünü ihmal edebilirler.
Somatik deneyimleme, travmanın biyolojik temelleri üzerine yapılan açıklamalara dayanan Psiko-biyolojik temelli bir yaklaşımdır.
Bağımlılıklar çok yönlüdür ve altında yatan sebepler karmaşıktır. Ancak geçmişten günümüze, bazı kişilik özellikleri, bağımlılık geliştirmekle ilişkilendirilmiştir.
Evli çiftler, çoğu zaman etkili iletişim sanatına hakim olmak için gösterdikleri samimi çabalarına rağmen, çiftler hala söylediklerini ve duyduklarını yanlış anlamaya devam ediyor.
Panik ataklar beklenmedik zamanlarda ortaya çıkan ve tekrarlayan, yoğun korku ve sıkıntı nöbetleridir. Genelde 10-30 dakika arasında sürer.
Korku, üzüntü ve öfke gibi olumsuz duygular, hayatın temel bir parçasıdır. Ancak bazen onlarla etkili bir şekilde başa çıkmak için hepimiz mücadele veririz.
Son EMDR terapisi seansımı bu akşam bitirdim. Bu seans sırasında hissettiklerimin aksine, şimdi kendimi oldukça iyi hissediyorum...
İş kaybı, boşanma veya maddi zorluklar gibi olumsuzlukları birbiri ardına yaşayanların, değersiz hissetmeleri muhtemeldir.
EMDR (Göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeniden işleme), depresyona karşı yardımcı olabilen ilaçsız bir terapi yöntemidir.
İlişkiler güvene dayanır. Başkalarına güvenmediğinizde, kendinizi insanlardan, anlamlı ilişkilerden ve gerçek bir yaşamdan mahrum bırakırsınız.
Fibromiyalji, çeşitli psikolojik ve fizyolojik sebeplerden ötürü oluşabilen, karmaşık bir pek çok bulgu ve belirtisi olan kronik ağrı sendromudur.
Suçluluk, yaptığımız bir eyleme veya başımıza gelen bir olaya dair hissettiğimiz, sorumluluk ve pişmanlık duygusu olarak tanımlayabiliriz.
Aşırı stres veya depresyon yaşadığınızda vücuttaki fiziksel sistemlerden biri zayıflamışsa, örneğin fiziksel en zayıf noktanız boynunuzsa, boyun ağrısı çekmeye başlarsınız.
Evli insanların aldatmasının birçok nedeni vardır. Evli çiftlerin %40'ından fazlası sadakatsizlikten etkilenir ancak buna rağmen, çoğu çift aldatmanın yanlış olduğunu söyler.
Depresyon aldatıcı bir rahatsızlıktır. Genel isteksizlik hali, özgüven ve enerji düşüklüğü depresyondan kurtulmayı zorlaştıran etkilerden bazılarıdır.
Öfke, tamamen normal, genellikle sağlıklı bir duygudur. Ancak kontrolden çıktığında ve yıkıcı hale geldiğinde, bazı problemlere yol açar.
Kıskançlığın sonuçlarını tecrübe etmek ve hem kendimiz hem de çevremiz hakkındaki duygularımızla yüzleşmek korkutucu olabilir.
Sınırda (Borderline) kişilik bozukluğunuz varsa ilişkileriniz, ruh haliniz, düşünceleriniz ve hatta kimliğiniz sürekli dengesizdir.
Kadın cinselliği çok yönlü olduğundan, duygusal, zihinsel, fiziksel ve sosyal faktörler cinsel arzu düzeylerinin değişimlerinde etkili olabilir.
Her genç okuldan şikayet edebilir, bazen okula gitmek istemeyebilir. Ancak okula gitmeyi sürekli reddediyorsa, daha ciddi bir probleminin olması muhtemeldir.
Sınırda kişilik bozukluğu olan kişiler bir hız trenindeymiş gibi hisseder. Sebebi istikrarsız ruh haliniz ve ilişkileriniz ve kim olduğunuz hakkındaki gelgitli duygularınızdır.
Uyku bozuklukları fiziksel sağlığımızı, güvenliğimizi ve yaşam kalitemizi etkileyebilir. Uykusuzluk sağlık sorunları riskinizi artırabilir.
Bağlanma ilk olarak, bebek ve ebeveyni arasında fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarının karşılanması üzere kurulan duygusal bağdır.
Psikolojik açıdan narsisizm, kendini beğenip sevmek anlamına gelmez - en azından gerçek anlamda kendini sevmek değildir.
Reddedilmeyi bir kişi, topluluk ve/veya kuruluş tarafından kabul edilmemek, geri çevrilmek ve/veya yok sayılmak olarak ifade edebiliriz.
Travmatik olaylar, bir araba kazası veya cinsel saldırı gibi bir defaya mahsus bir olay veya aile içi şiddet gibi yıllar boyunca sürebilecek olaylar zinciri de olabilir.
Anksiyete; gelecek ile ilgili aşırı ve gerçekçi olmayan kaygılar, duygusal ve fiziksel gerilim ve kaçınma eğilimleri olarak tanımlanabilir.
Yapılan araştırmalara göre yeme bozukluklarının başlangıcı ergenlik döneminde veya erken erişkinlikte görüldüğü saptanmıştır.
Travmalar kişisel olarak ya da toplumsal olarak yaşanabildiği gibi bir defaya mahsus ya da süreğen de olabilir ve insanların duygu ve düşüncelerinde iz bırakan olaylardır.
Yemek yemek günlük hayatımızın önemli bir parçasıdır. Dengeli ve yeterli beslenmek hem fiziksel hem psikolojik sağlığın ön koşuludur.
Hastalık hastalığı (hipokondriyazis), insanların sağlıkları için takıntılı bir şekilde endişe duymalarına neden olan zihinsel bir durumdur.
Distimi (düşük-seviyeli depresyon), karanlık aralıkta olan, ancak depresyon seviyesine tam olarak ulaşmayan bir ruh hali sorunudur.
Tarihçesine bakıldığında, değişik şekillerdeki yeme bozukluklarının aslında uzun yıllar öncesinden beri var olduklarını bilinmektedir.
Ergenlerde kaygı, batan sinir uçları, gergin veya rahatsız edici hisler, hatta mide de kelebeklerin uçuşması olarak tanımlanmıştır.
Panik atak, aniden başlayan ve zaman zaman tekrarlayan, yoğun sıkıntı ya da korku nöbetlerine neden olan ataklara verilen isimdir.
Birçok insan tartışmaların ilişkilerine zarar verdiğini ya da tartışma yaşamanın ilişkiler için olumsuz olduğunu düşünür. Fakat gerçek farklıdır.
Beynimizin bilgi işlemesi ve etkili bir şekilde uyum sağlama yeteneği, genler, beslenme ve yaşam deneyimleri gibi bir dizi faktöre bağlıdır.
Bağlanma figürlerimiz olan ebeveynlerimiz, dünyayı nasıl deneyimleyeceğimiz konusunda önemli bir rol oynamaktadırlar.
Panik atak, birden ortaya çıkan, beklenmedik şekilde gelişen duygulara bedensel duyumların da eşlik ettiği semptomlardan oluşur.
Sosyal medyanın rekabeti, kıskançlığı, çatışmayı, öfkeyi, sıkıntıyı veya hayal kırıklığını değil, en basit haliyle neşeyi tetiklemesi gerektiğini fark etmek gerekir.
Yeni anne olan kadınların doğumdan hemen sonra ya da bir yıl içinde yaşadıkları oldukça ağır belirtileriyle seyreden bir depresyon türüdür.
Günümüzde içinde “güven” barındırmayan ilişkiler kuran çok sayıda insan var. Temeli güvensiz bağlanma, iki kişi arasındaki bağa korkunun bulaştığı bir ilişki stilidir.
Psikologlar ellerinde sihirli değnek ile gezen sihirbazlar olmadığı gibi hiçbir psikoterapi de kişilere sihirli ve mucizevi çözümler sunmaz.
Travma çok büyük bir olay olabildiği gibi, göz ardı etmeye çalıştığınız ince bir acı da olabilir, ancak travma hangi şekil ve boyutta olursa olsun kişiyi etkiler.
Meditasyon eğitimden sonra nefese odaklanma kapasitenin arttırılmasının, ağrı deneyimini etkili bir şekilde azaltabileceği bulunmuştur.
Travma, bireyin yaşamını tehdit edici olarak tecrübe ettiği, olumsuz etkileri olan bir olay veya durumun zihinsel, fiziksel, duygusal ve sosyal işleyişini altüst etmesidir.
Birçok duygusal istismar mağduru, istismarcı bir ilişki içinde olduklarının farkında değillerdir ve çoğu zaman sessizce acı çekerek süreç içinde kendilerini yavaşça kaybederler.
Sevgi istemek ve onu aramak iyi, sağlıklı ve insanidir. Yine de bazı insanlar için duygusal ihtiyaçlarını göstermek, acı dolu anılar ve deneyimlerle bağlantılı olabilir.
Aşk yaşamımızın belki de başlangıcından beri var olan bir duygudur. Hem kendini hem karşısındaki keşfetme arzusu insanı büyüler.
Çoğu kadın vajinismusun kendi kendine geçmesini bekler. Ne zaman ilişki bozulmaya, eşler arasında sesler yükselmeye başlar o zaman çareler aranmaya başlanır.
Sağlıklı özgüven; kendilik değeri, kendine güven ve kendini kabul etmekten oluşur. Gururlu, kibirli olmak veya diğer insanlardan daha iyi olduğunu düşünmek anlamına gelmez.
Sözel veya duygusal olarak istismar eden bir ailede büyüdüyseniz, istismara maruz kaldığınızda fark etmeyebilirsiniz.
Vajinismus kadın için zorlayıcı olduğu kadar erkek için zorlayıcı bir problemdir. Çünkü erkek birçok duyguyu bir arada yaşar.
Freud, klinik çalışma yapan kişilerin, biriken stresiyle başa çıkmada düzenli desteğe ihtiyaç duyduğunu şiddetle hissetmiştir.
Psikoterapi, kişilerin baş etmekte zorlandıkları psikolojik sorunlar için bir profesyonelle girdikleri, terapötik bir ilişkinin olduğu çözüm sürecidir.
Travma semptomları, her zaman travmatik yaşantı sonrasında ortaya çıkmayarak, yıllarca gizli kalabilir ve bu nedenle hemen fark edilemeyebilir.
Stresle başa çıkma yöntemleri; meditasyon, günlük tutmak, derin nefes almak ve stresi azaltan kişisel bakım için diğer teknikleri içerebilir.
Sosyal medya, ergenlerde teknik beceriyi artırabilirken sosyal becerileri, iletişimi azaltabilir ve hatta psikolojik travmalar yaratabilir.
Tükenmişlik sendromu genellikle mevcutta çalışılan işle ortaya çıkar. Her zaman işi değiştirmek çok mümkün olmayabilir.
Kaygı bozukluğu ve depresyon, temel tanımlayıcı semptomlarının, kişinin ruh hali, duyguları ile ilgili olması bakımından benzerdir.
Duygusal yeme davranışı genellikle stres, endişe, korku, üzüntü, yalnızlık veya yetersizlik duygularının hissedilmesinin sonucu olarak meydana gelir.
Panik bozukluğu olan kişiye, panik atak yaşantısı sırasındaki düşüncelerini, duygularını ve nasıl sakinleşebildiğini paylaşmasını isteyebilirsiniz.
Panik bozukluk, yinelenen panik atakların yaşanmasıdır. Panik bozukluk durumunda kişi, tekrar panik atak geleceğine dair daimi bir korku içinde yaşar.
Anksiyete atakları olarak adlandırılan yoğun ve karşı konulmaz krizleri fark etmek, yaşamınızda anksiyetenin rolünü anlamak için çok önemlidir.
Vajinismus, cinsel ilişki sırasında kasılarak cinsel ilişkinin istemsiz olarak engellenmesine verilen isimdir. Yoğun acı kaygısı cinsel ilişkiyi engeller.
Sosyal kaygı yaşayan kişilerin, genellikle çocukluk çağındaki olumsuz yaşantıları sebebiyle sevilmeyen, istenmeyen biri olduklarına dair inançları olabilir.
Ebeveynler için hassas olduğu kadar çocuklar için de önemli olan ergenlik, kavga boyutuna gelebilen ve mutlaka bilinçli yaklaşım gerektiren bir konudur.
Aldatma tek bir nedenle açıklanamayacak kadar derin bir konudur. Sevgi bitti aldattım, heyecandı aldattım gibi sebepler kişiye göre iyi bir neden olabilir.
Duygular, öğrenme ve olgunlaşmayla birlikte yaşamın her döneminde farklılıklar göstermektedir. Gülme, ağlama, korku, öfke, inatçılık gibi duygusal tepkiler
Çocuklar ancak doğrular gösterildikçe, yanlışlar düzeltildikçe doğrulara nasıl ulaşacaklarını öğrenebilirler. Peki çocuğunuza nasıl hayır diyeceksiniz?
Boşanma süreci ve sürecin getirdiği değişiklikler, her aile üyesini farklı şekillerde etkilemektedir. Peki boşanmanın psikolojik etkileri nelerdir?
Gerek aile içinde yakınların gerek ilişkilerde partnerlerin en temel beklentileri karşılanmıyorsa bunlar bağlanma yaralarına yol açar.
Depresyon; duygularımızı, düşüncelerimizi ve davranışlarımızı etkileyen, bedensel bir takım belirtilerin eşlik ettiği psikolojik bir rahatsızlıktır.
İlişkiyi başlatan kişisel ihtiyaçların başında sevilme, değer görme, önemsenme yer alır ve ilişkilerin başlangıcında bu ihtiyaçlar sıklıkla tatmin edilir.
Takıntı, kişinin hayatını zorlaştıran ve giderek daha yorucu hale getiren kendi zihninin ürettiği düşünceler, imgeler veya itkilerden oluşur.
Sınav kaygısı belirtileri çok çeşitli olmakla birlikte karın ağrısı ve mide bulantısı sık sık karşılaşılan belirtilerdendir. Peki sınav kaygısıyla nasıl başa çıkılır?
Ayrılık veya ölümle birlikte yaşanan kayıp üzerine şiirler yazılarak, ağıtlar yakılarak, felsefe yapılarak yaşanan acı anlatılmaya, anlaşılmaya çalışılır.
Cinsel terapi, cinsel ilişkiyi olumsuz etkileyen sorunlar yaşayan çift ya da bireylere yol göstermeyi amaçlayan bir terapi çeşididir.
Anksiyete bozukluğu olarak da bilinen kaygı bozukluğu günlük yaşam içinde sıklıkla deneyimlediğimiz bir süreçtir.
Panik atak genelde aniden başlayan, dakikalar içinde yoğun şiddetle hissedilen ve 20-30 dakika içinde biten yoğun sıkıntı ya da korku nöbetleridir.
Travma, psikolojik bütünlüğü doğrudan ya da dolaylı olarak tehdit eden olaylardır.Travma sonrası stres bozukluğu iyi hissettirmeyen duygulara, yoğun fiziksel duyumlara, bazen dürtüsel ve saldırgan davranışlara zemin hazırlayabilir.
Öfke hayatımızın bir parçasıdır ve uygun ifade edildiğinde son derece doğal ve sağlıklı bir duygudur. Hatta kişinin uyarılmasını sağlayarak koruyucu ve harekete geçmesini sağlayıcı bir işlevi vardır. Ayrıca kişinin sınırlarını koruyabilmesi için de gereklidir. Ancak öfke kendimize, çevremize ve ilişiklerimize zarar verecek noktadaysa kontrol altına alınmalıdır.