Her yıl küresel çapta pek çok insan, çeşitli nedenlerle yaşadıkları zorluklarla başa çıkmakta zorlanıp intihar girişiminde bulunabilmektedir.
Okula başlama, sınıf atlama, sınıf değiştirme, okul değiştirme ve öğretmen değişiklikleri çocuklar için kaygı verici değişiklikler olarak sıralanabilir.
Çocukları için her şeyi yapmanın ve her şey olmanın günümüz ebeveynlerine hissettirdiği baskı, birçok ailede gerçek bir sorundur.
Şema terapi, Jeffrey Young ve ekibinin geliştirdiği, çeşitli terapi okullarından unsurlar barındıran bir terapi yöntemidir.
Cinsel arzu cinselliğin temel bir yönü olmasına rağmen uzun süreli ilişkilerde cinsel isteği ve arzuyu sürdürmek karmaşık bir konudur.
Sabah gözümüzü açtığımız andan, gece gözlerimizi kapayana kadar geçen süreçte sosyal medya ile iç içe günlerimizi geçirmekteyiz.
Sınav kaygısı, sınava girecek olan öğrencilerin sınava ilişkin yaşadıkları endişe ve stresle ilişkilidir.
Sınırlar neye sahip olduğumuzu ve nelerden sorumlu olduğumuzu belirlememizi sağlamaktadır.
Hobiler bize rahatlama, yaratıcılık ve mutluluk sunabilir aynı zamanda stresle başa çıkma becerilerimizi geliştirmemize yardımcı olabilir.
Ergenlik; en genel tanımıyla gencin bağımlılıktan bağımsızlığa, özerkliğe ve olgunluğa geçmesi olarak tanımlanabilir.
Kanser, çağımızın en karmaşık ve yaygın hastalıklarından biri olarak bireylerin hayatlarını derinden etkileyen acı bir hastalıktır.
Romantik ilişkiler, insan hayatında derin ve anlam dolu bağlar kurmanın temelini oluşturan önemli bir deneyimdir.
Partnerimizi kıskanmanın arkasındaki nedenleri anlamak, bu duygularla başa çıkmak ve sağlıklı bir ilişki kurmak adına önemlidir.
Narsist kişilik özellikleri taşıyan birey kendini özel, yetenekli veya önemli olarak gören ve bu özellikleri sürekli vurgulamaya meyilli olan kişidir.
İlişkiler; sevgi, mutluluk ve bağlılığı içerir ancak bazen çatışmalar ya da öfke de ilişkinin bir parçası olabilmektedir.
Yeni yıl, birçoğumuz için yeni bir başlangıç, yeni kararlar ve değişim fikirleriyle dolu coşkulu bir dönemdir.
Yakınlık, farklı ilişki türlerinde farklı şekillerde ortaya çıkabilir ve yakın ilişkiler kurmak bireyler için korkutucu ve kaygı verici de olabilir.
“Toksik pozitiflik” gerçekliğin inkarıdır. Gerçeğe bakmayı reddetmek ve rahatsız edici deneyimlerden kaçınmak ruh sağlığına zararlıdır.
Stresi neden yönetemiyoruz sorusunun cevabını bulmak için önce stresi tanımlamak ve sinir sisteminde ne olduğunun bilinmesi gerekir.
Evlilik için daha sağlam bir temel inşa etmeye gönüllü ve istekli olan çiftler evlilik öncesi danışmanlıktan yararlanabilirler.
Ekonomik koşulların istenilen düzeyde olmaması, insanların yaşam tarzında olumsuz yönde etkilenmesine sebep olabilmektedir.
Kendini geçersiz kılma; kişinin kendi düşünce, duygu veya deneyimlerini geçersizleştirmesi veya küçümsemesi anlamına gelir.
Uzun tatillerden sonra iş yaşamına geri dönmek çoğu insan için zorlu bir süreçtir. İşe geri dönüş sendromunun birden çok sebebi olabilir.
İrade yorgunluğu kişinin kendini kontrol etme yeteneğinin sınırlarına yaklaştığı veya bu yeteneğin zayıfladığı bir durumu ifade eder.
Borderline kişilik yapısının nedenleri henüz tam olarak bilinmemekle beraber bazı risk faktörleri söz konusudur.
Bireyin yaşadığı süreçlerle ilgili net olmakta zorlanma, karar vermeyi erteleme veya geciktirme durumu kararsızlık olarak tanımlanır.
Toksik kavramı son yıllarda hayatımızda oldukça popüler bir hale geldi. Kelime anlamı ‘zehirli’ olan bu kavram hayatımızın oldukça içinde.
Araştırmalar, EMDR'nin uçak fobisi olan kişilerde korku ve kaygıyı azaltmada etkili olabileceğini göstermiştir.
Bireyin gelişim süreci boyunca, içinde bulunduğu gelişim dönemine uygun davranış ve yeterliliklere sahip olması beklenir.
Bazı insanlar ilişkilerde sıklıkla kendini değersiz hisseder ve tetiklenirken bazı insanlar böyle bir problem yaşamazlar.
Narsist bir ebeveynle büyüdüğünüzde odak noktası olmanıza izin verilmemiş olabilir.
Kişinin kendisiyle ilgili yetersiz olduğunu düşünmesinin birçok sebebi olabilir.
Oedipus kompleksi; psikanalizin kurucusu Sigmund Freud tarafından öne sürülen psikanalitik kuramda yer alan bir ifadedir.
Her ilişkide iniş ve çıkışların olması; üzüntü, kaygı, öfke vb. duyguların yaşanması oldukça normaldir.
Tükenmişlik sendromu genellikle mevcutta çalışılan işle ortaya çıkar. Her zaman işi değiştirmek çok mümkün olmayabilir.
Kişi için hayatının tehlikede olduğunu bildiren bu hastalığa yakalanmış olmak kişiyi yaşamının birçok alanında etkileyebilir.
Önce sinir sistemimize güvenmek zorundayız. Çünkü kendimizi iyileştirme kapasitemiz var, bu evrimsel sürecimizin bir parçasıdır.
Deprem gibi tüm doğal afetler sonrasında travma tepkileri yaygındır ve bireyleri, aileleri ve tüm toplulukları etkileyebilir.
Toplumsal travma; doğal afet, salgın hastalık gibi olaylar sonrası toplumun ruh halinin olumsuz etkilenmesi durumudur.
Deprem olgusunu, hayat rutinlerimizi her alanda ve farklı şiddetlerde etkileyen, değiştiren bir doğal yaşam olayı olarak değerlendirebiliriz.
EMDR, bireyin uçak korkusuna katkıda bulunabilecek zor anıları, deneyimleri tanımlamasına ve işlemesine yardımcı olabilir.
Romantik ilişki bir ortaklıktır ve bu ilişkiyi koruyup sürdürmek her iki tarafın çabasıyla gerçekleşebilecek bir durumdur.
Depresyon, herhangi bir zamanda üzüntü, umutsuzluk gibi duygularla herkesi etkileyebilen yaygın bir ruh sağlığı sorunudur.
Kişinin bütünlüğü üzerinden anlam bulan, çevreyle etkileşimimizde ortaya koyacağımız davranışı yönlendiren kişinin kendiliğidir.
Alkol bağımlısı bir aile üyesine sahip olmak, bir anlamda aile olarak bağımlılığın tüm sonuçlarına katlanmak demektir.
Şiddete maruz kalmak ile görülen psikolojik problemlerin düzeyi arasında güçlü bir ilişki olduğuna dair pek çok araştırma bulunmaktadır.
Akut stres, yaşanmış travmatik bir olaya tanık olan kişilerde ortaya çıkabilecek bir durumdur.
Psikanalitik kurama göre insan, doğuştan iki eğilimle dünyaya gelir: yaşam içgüdüsü ve ölüm içgüdüsü.
Nedir bu sessiz istifa? Neden bu yol tercih edilir? Bu yöntem işlevsel midir, değil midir? Tek çıkar yol bu mudur?
Psikoterapiye başlayan birçok kişi yaşadığı olumsuz ruh halinden bir an önce kurtulmayı, engin bir mutluluğa ulaşmayı bekler.
Bir başkasının beklentisini yerine getirmediğinizi düşündüğünüzde yoğun olumsuz duygular yaşar mısınız?
Cinsellikle ilgili birçok farklı kavram mevcuttur. Cinsiyet, cinsel kimlik, cinsel yönelim bu kavramlardan bazılarıdır.
Sosyal medyanın yaygın kullanımı kişilerarası ilişkileri etkilemektedir. Romantik ilişkiler de sosyal medyadan etkilenen bir konudur.
Uykuya dalmakta, uykunun devam etmesinde veya uyanmada zorluk, birçok insanda görülebilecek durumlardır.
Instagram gibi sosyal medya uygulamaları beden algımızı olumsuz olarak etkilerken beden algımızı nasıl koruyacağız?
Takıntı, kişinin hayatını zorlaştıran ve giderek daha yorucu hale getiren kendi zihninin ürettiği düşünceler, imgeler veya itkilerden oluşur.
İnsan hayatının en önemli parçalarından olan kişiler arası iletişim, çağın getirdiklerinden etkilenerek farklı şekillere bürünür.
Boşanma hem ebeveynler hem de çocuk için önemli bir değişim sürecidir. Bu süreçte anne ve baba arasındaki iletişim ve iş birliği çok önemlidir.
Ekonomik krizler; sosyoekonomik düzeyde düşüşler, işten çıkarılmalar gibi birtakım olumsuz koşullar ortaya çıkarabilmektedir.
Yeme bozukluğu riski taşıyor muyum? Bu durum hangi özellikleri taşıyan kişilerde daha sık görülüyor?
Erteleme kavramı sorumluklarımızdan veya alınması gereken kararlardan kaçınma ya da bu görevleri geciktirmektir.
Gaslighting, birinin gerçeklik anlayışından şüphe ettirme, gerçekler hakkındaki algı ve yargılarına güvenemeyeceğine inandırma girişimidir.
Duygular hayatımıza anlam katan, bizlere ihtiyaçlarımız hakkında ipuçları sunan ve yaşam kalitemizi belirleyen en önemli yapılardır.
Belirsizlik insanı strese sokan, kaygılandıran en önemli faktörlerden biri ve üstelik yaşadığımız dünya belirsizliklerle dolu.
Yiyeceğin tüketilmeye başlanmasıyla birlikte sindirim sistemi devreye girer ve ‘dopamin’ düzeyi beyinde artış gösterir.
Yepyeni bir yıl için geri sayım başladı! İyisiyle kötüsüyle 2021 yılını geride bırakmamıza çok az bir zaman kaldı.
Narsisizm sözcüğü kökenini Narkissos’tan alır. Narsisistik kişiler diğer insanların onları takdir etmesini, onlara hayranlık duymasını beklerler.
Sağlıklı bir evlilikte var olan yakınlık diğer pek çok ilişkiyle kıyaslandığında, neden kişisel sınırlara ihtiyaç duyulduğu kafa karıştırıcı gelebilir.
Zaman zaman davranışlarımızı veya başkalarının bizi etkileyen sözlerini düşünebilir; bunun sonucunda üzülebilir ya da pişmanlık duyabiliriz.
Hayatta karşılaştığımız durum veya sorunlar her zaman beklediğimiz gibi gerçekleşmeyebilir, rutinlerimiz aksayabilir.
Mobbing, bir kişi ya da grubun genellikle işten ayrılmasına yönelik yapılan, tekrarlayıcı ve uzun süreli psikolojik taciz davranışlarıdır.
Öncelikle kendimizi kıyaslamayı tercih ettiğimiz kişiler, bizim önemli bulduğumuz alanlarla ilgilenen insanlardır.
2020 yılının Mart ayından beri, yani ülkemizde ilk koronavirüs vakası tespit edildikten sonra hayatlarımız bir hayli değişti.
Mindfulness, hem bir psikolojik durumu ve beceriyi hem de çeşitli psikoterapi modelleri tarafından kullanılan bir tekniği ifade etmektedir.
Mükemmeliyetçilik genellikle başarı ile ilişkilendirilir ve olumlu bir özellik olarak kabul edilir.
Duygularımız beş temel duyu organımızla algıladığımız uyaranların sonucu olarak beynin arka tarafında bulunan limbik sistemde meydana gelirler.
Birçok çalışma, özellikle gençler olmak üzere her yaş grubunda sosyal medyanın zarar verici boyutta kullanılmaya başlandığına dikkat çekiyor.
Genellikle fobiler çocukluk, gençlik veya erken yetişkinlik gibi dönemlerde; yoğun stresli bir deneyimin etkisiyle oluşurlar.
Yapılması gerekenlere ayıracağımız zamanı planlamak, bazen o şeylerin kendisini yapmaktan daha çok enerji gerektirebiliyor.
Öğrenme güçlüğü, bir bilgiyi ya da beceriyi öğrenmede ve bunu kullanmada, yaşamın farklı alanlarına transfer ederken karşılaşılan zorluklardır.
Gündelik hayatta sıkça kullanılan haliyle hafıza, genellikle düşünüldüğünün aksine basit bir depolama biriminden çok daha fazlasıdır.
Fiziksel ve sözel zorbalık gibi siber zorbalık da özellikle çocuklara duygusal, zihinsel ve fiziksel açıdan pek çok zarar verebiliyor.
Evlenirken bir gün boşanma ihtimalinin de olabileceği akla gelmeyebilir. Bu yüzden kendini buna hazır hissetmemek normaldir.
Travmaya maruz kalan bazı kişilerin sonraki kuşaklarında kaynağı belirsiz kaygı ve sinirlilik gibi davranışlar gözlemlenmiştir.
Kişinin bazı duygularını dışa vuramayışından kaynaklı, ilişkilerinde kaçınmacı veya yıkıcı davranışlar göstermesi pasif agresyon olabilir.
Kişiler arası ilişkilerimizde ‘evet’ ve ‘hayır’ sözcükleri bazen göründüğünden daha fazla anlam ifade edebilir.
Partner seçimi hayatımızdaki önemli kararlardan bir tanesidir. Partnerimiz hayatımızdaki en önemli insanların başında gelir.
Bazı danışanlar online terapinin verimli ve işe yarar bir süreç olup olmayacağıyla ilgili birtakım soru işaretleri taşıyabilmektedir.
Karamsar insanlar genellikle yaşadığı olayların çoğunlukla olumsuz taraflarına odaklanma eğiliminde olur.
Çocuğunuz teknolojiden yararlanırken, onları zararlarından korumak için de dijital ortamda geçirdiği zamanı iyi gözlemlemek gerekir.
İnsanlar yaşamları boyu birçok zorlukla karşılaşır ve bu zorlukların bazılarının üstesinden gelinmesi daha zor, bazıları ise daha kolay olabilir.
Yaşamın sonunun olduğu farkındalığının sebep olduğu korku ve duygusal ıstırap o kadar acı vericidir ki kendimizi bundan korumamız gerekir.
Kişinin aklına gelebilecek soru işaretlerinden bazıları ailenin desteğinin yitirilmesi ve yaşam mücadelesinde yalnız kalacağı korkusu olabilir.
Birlikte hayatı paylaşan ve çok fazla zaman geçiren iki kişinin zaman zaman karşıt görüşe sahip olması oldukça doğaldır.
Terk edilme korkusu, kayıp veya travma da dahil olmak üzere, çeşitli gelişimsel deneyimlerden kaynaklanabilen karmaşık bir olgudur.
Duygusal yüklerinizle başa çıkmak, dengede kalabilmek ve can sıkıcı sorunları çözebilmek için, bazı faydalı adımlar atabilirsiniz.
Yapılan çalışmalar, çocuklukta yaşanılan zorbalığın çok travmatik olabileceğini, yetişkinliğinizde bile hala etkilerini hissedebileceğini göstermektedir.
Cinsel istismar sonrası kontrol hissinizi yeniden kazanabilir, öz-değerinizi yeniden oluşturabilir ve nasıl iyileşeceğinizi öğrenebilirsiniz.
Narsisist ebeveyn çocuğun bağımsızlığını tehdit olarak algılar ve makul olmayan beklentilerle onu kendi gölgesinde kalmaya zorlar.
Akut stres bozukluğu, travmatik bir olaydan hemen sonra ortaya çıkabilen zihinsel sağlık sorunudur.
Özsaygı, kişinin kendisine ne kadar değer verdiğini ve kendisini ne kadar onaylayıp takdir ettiğini, ödüllendirdiğinin ölçütüdür.
Yaygın anksiyete bozukluğu olan kişilerin, akraba, arkadaş ve partnerleriyle ilişkileri dahil çeşitli sorunlar yaşadıkları bilinmektedir.
OKKB’si olan insanların kurallara uymak konusunda takıntıları ve asla sapmadıkları etik kurallara da uyma takıntıları vardır.
Çocukluk çağı travmalarınızın bazılarını iyileştirmenin zamanı geldiğini düşünüyorsanız, onları geçmişte bırakabilirsiniz.
Kurumlar ve travma terimlerini yakın zamandan beri yan yana kullanıyoruz. Bu konudaki araştırmalar 11 Eylülden sonraya denk geliyor.
Yapmaktan hoşlandığımız bir hobiye sahip olmak, bize neşe getirir ve hayatımızı zenginleştirir. Boş zamanlarımızda eğlenme fırsatı sunar.
Stres ile mücadele etmenize katkı sağlayabilecek hem de evde vakit geçirmeyi daha keyifli hale getirebilecek bir etkinlik listesi hazırladık.
Koronavirüs, doğrudan bize veya sevdiklerimize zarar vermemiş olsa bile medyadan yansıyanlar ve alınan tedbirler bizi travmatize etmeye neden olabilir.
DSÖ, kişisel bakımın Koronavirüs ile mücadelede önemli bir rol oynadığını vurguluyor. Bu süreçte genel sağlığınızı iyileştirmek için artan stresiniz ile başa çıkmanız önemlidir.
COVID-19 ile insanlar ve toplumlar, keşfedilmemiş topraklarda yol arıyorlar. Bütün dünya bu olağan dışı sürece ayak uydurmak için mücadele ediyorlar.
Küresel bir salgın olan Covid-19 salgını karşısında bir yandan hayatımızı devam ettirmeye bir yandan artan korku ve stresi yönetmeye çalışıyoruz.
Sigara bağımlılığı bir “tütün kullanma bozukluğu“ dur. Tütün kullanma bozukluğu olan bireyler, zararlı olduğunu bilmelerine rağmen tütün kullanmaya devam ederler.
Bir ilişkiyi, platonik bir arkadaşlıktan daha fazla yapan şey; fiziksel yakınlık ve temastır. Bazı evli çiftler, özellikle çocuk doğduktan sonra evliliğin fiziksel yönünü ihmal edebilirler.
Somatik deneyimleme, travmanın biyolojik temelleri üzerine yapılan açıklamalara dayanan Psiko-biyolojik temelli bir yaklaşımdır.
Bağımlılıklar çok yönlüdür ve altında yatan sebepler karmaşıktır. Ancak geçmişten günümüze, bazı kişilik özellikleri, bağımlılık geliştirmekle ilişkilendirilmiştir.
Evli çiftler, çoğu zaman etkili iletişim sanatına hakim olmak için gösterdikleri samimi çabalarına rağmen, çiftler hala söylediklerini ve duyduklarını yanlış anlamaya devam ediyor.
Panik ataklar beklenmedik zamanlarda ortaya çıkan ve tekrarlayan, yoğun korku ve sıkıntı nöbetleridir. Genelde 10-30 dakika arasında sürer.
Korku, üzüntü ve öfke gibi olumsuz duygular, hayatın temel bir parçasıdır. Ancak bazen onlarla etkili bir şekilde başa çıkmak için hepimiz mücadele veririz.
Son EMDR terapisi seansımı bu akşam bitirdim. Bu seans sırasında hissettiklerimin aksine, şimdi kendimi oldukça iyi hissediyorum...
İş kaybı, boşanma veya maddi zorluklar gibi olumsuzlukları birbiri ardına yaşayanların, değersiz hissetmeleri muhtemeldir.