Önce sinir sistemimize güvenmek zorundayız. Çünkü kendimizi iyileştirme kapasitemiz var, bu evrimsel sürecimizin bir parçasıdır.
Deprem gibi tüm doğal afetler sonrasında travma tepkileri yaygındır ve bireyleri, aileleri ve tüm toplulukları etkileyebilir.
Toplumsal travma; doğal afet, salgın hastalık gibi olaylar sonrası toplumun ruh halinin olumsuz etkilenmesi durumudur.
Deprem olgusunu, hayat rutinlerimizi her alanda ve farklı şiddetlerde etkileyen, değiştiren bir doğal yaşam olayı olarak değerlendirebiliriz.
Şiddete maruz kalmak ile görülen psikolojik problemlerin düzeyi arasında güçlü bir ilişki olduğuna dair pek çok araştırma bulunmaktadır.
Travmaya maruz kalan bazı kişilerin sonraki kuşaklarında kaynağı belirsiz kaygı ve sinirlilik gibi davranışlar gözlemlenmiştir.
Yapılan çalışmalar, çocuklukta yaşanılan zorbalığın çok travmatik olabileceğini, yetişkinliğinizde bile hala etkilerini hissedebileceğini göstermektedir.
Cinsel istismar sonrası kontrol hissinizi yeniden kazanabilir, öz-değerinizi yeniden oluşturabilir ve nasıl iyileşeceğinizi öğrenebilirsiniz.
Çocukluk çağı travmalarınızın bazılarını iyileştirmenin zamanı geldiğini düşünüyorsanız, onları geçmişte bırakabilirsiniz.
Somatik deneyimleme, travmanın biyolojik temelleri üzerine yapılan açıklamalara dayanan Psiko-biyolojik temelli bir yaklaşımdır.
Son EMDR terapisi seansımı bu akşam bitirdim. Bu seans sırasında hissettiklerimin aksine, şimdi kendimi oldukça iyi hissediyorum...
Travmatik olaylar, bir araba kazası veya cinsel saldırı gibi bir defaya mahsus bir olay veya aile içi şiddet gibi yıllar boyunca sürebilecek olaylar zinciri de olabilir.
Travmalar kişisel olarak ya da toplumsal olarak yaşanabildiği gibi bir defaya mahsus ya da süreğen de olabilir ve insanların duygu ve düşüncelerinde iz bırakan olaylardır.
Beynimizin bilgi işlemesi ve etkili bir şekilde uyum sağlama yeteneği, genler, beslenme ve yaşam deneyimleri gibi bir dizi faktöre bağlıdır.
Bağlanma figürlerimiz olan ebeveynlerimiz, dünyayı nasıl deneyimleyeceğimiz konusunda önemli bir rol oynamaktadırlar.
Travma çok büyük bir olay olabildiği gibi, göz ardı etmeye çalıştığınız ince bir acı da olabilir, ancak travma hangi şekil ve boyutta olursa olsun kişiyi etkiler.
Travma, bireyin yaşamını tehdit edici olarak tecrübe ettiği, olumsuz etkileri olan bir olay veya durumun zihinsel, fiziksel, duygusal ve sosyal işleyişini altüst etmesidir.
Birçok duygusal istismar mağduru, istismarcı bir ilişki içinde olduklarının farkında değillerdir ve çoğu zaman sessizce acı çekerek süreç içinde kendilerini yavaşça kaybederler.
Travma semptomları, her zaman travmatik yaşantı sonrasında ortaya çıkmayarak, yıllarca gizli kalabilir ve bu nedenle hemen fark edilemeyebilir.
Travma, psikolojik bütünlüğü doğrudan ya da dolaylı olarak tehdit eden olaylardır.Travma sonrası stres bozukluğu iyi hissettirmeyen duygulara, yoğun fiziksel duyumlara, bazen dürtüsel ve saldırgan davranışlara zemin hazırlayabilir.